Kufle do piwa w restauracji - od czego zacząć?

Kufle do piwa w restauracji – od czego zacząć?

Niemiecki Maß, angielska Pinta czy czeski máz kojarzą się z tym samym złocistym napojem, który zasługuje na wyjątkową oprawę. Nie tylko dla wygody, ale również dla podkreślenia wyjątkowości napoju, uwielbianego na całym świecie. 

Kufel tradycyjny 

Gdyby zastanowić się nad miejscem, w którym stworzono najpopularniejsze kufle do piwa, pewnie wielu wskazałoby Niemcy, gdzie ustanowiono bawarską jednostkę objętości Mass, czyli 1,069 litra piwa. Taka objętość pozostałej części świata pijącej piwo w kuflach i szklankach  półlitrowych może wydawać się spora. Jednak są i większe kufle, a konkretnie czeski máz o pojemności 1,415 litra. Przy takiej ilości piwa angielska Pinta (0,568 litra) wypada co najmniej słabo. Jednak miejsc, gdzie piwo serwuje się w tradycyjnych kuflach jest niewiele. Najczęściej są to lokalne puby, których przyzwyczajeni klienci nie wyobrażają sobie picia złocistego napoju w cienkim szkle półlitrowych szklanek. Także turyści doceniają możliwość napicia się w trakcie Oktoberfest piwa w naturalnych dla Bawarczyków warunkach. 

Kufle w restauracjach 

W lokalach gastronomicznych wybór naczynia, w jakim podawane jest piwo ściśle wiąże się z serwowanymi gatunkami. A ponieważ w ogromnej większości lokali najczęściej serwuje się piwa najpopularniejsze, wybór naczyń musi być przede wszystkim podyktowany ich funkcjonalnością. Najłatwiej jest przecież serwować piwo w cienkim szkle jednego typu, zwłaszcza, jeśli wybór piwa w lokalu ograniczony jest do kilku gatunków. Nie zmienia to jednak faktu, że dla gości to miła niespodzianka, jeśli kelner pyta, w jakim szkle gość życzy sobie, by podano mu ulubiony trunek. 

Jeśli zależy nam na serwowaniu piwa w sposób przynajmniej wyróżniający się spośród innych lokali, warto postawić na chociaż dwa rodzaje szklanek do piwa. Niech będzie to pokal i tradycyjny, wykonany z grubego szkła kufel z dużym uchem. W restauracjach skoncentrowanych na lokalnych dobrach okolicznych ziem i decydujących się wprowadzić do menu piwo regionalne, dobrze jest zainwestować w kufle kamionkowe, które świetnie sprawdzą się nie tylko do piwa, ale i do grzanego wina. 

Zalety dobrego kufla do restauracji

W pubach i restauracjach specjalizujących się w serwowaniu piwa, rodzajów kufli powinno być przynajmniej kilka. I nie chodzi tu tylko o objętość, ale również materiał wykonania. Nawet w pubach, gdzie serwowanych jest mnóstwo rodzajów piw wymagających szczególnego podania, warto przygotować się na sytuację, w której dla gościa najwygodniejszą opcją nawet do ciężkich piw będzie pokal. Ten typ szkła do piwa charakteryzuje się większą od tradycyjnych kufli subtelnością, stąd znacznie chętniej pożądany jest przez damską część zwolenników piwa. Pokal przydaje się też do piw degustacyjnych, bo świetnie uwidacznia barwę płynu, która dla niektórych gatunków jest kluczowa. W takiej szklance z przyjemnością degustuje się także lagery i piwa typu pilzner. Do utrzymania pięknej pianki piwa pszenicznego świetnie nadaje się wysoka szklanka z cienkiego szkła, delikatnie zwężająca się u podstawy. Taki właśnie kształt sprawia, że typowa dla piw pszenicznych pianka jest odpowiednio wyeksponowana. 

Tak naprawdę szkło, w jakim serwujemy piwo musi być przede wszystkim dostosowane do gatunków trunku i charakteru restauracji. Warto więc zacząć jego kompletowanie od wersji podstawowych kufli, by później, jeśli zajdzie taka potrzeba – przejść na poziom profesjonalny i umożliwić gościom wybór spośród kilku rodzajów kufli i szklanek.

Napisz komentarz