menu weselne

Menu weselne – o czym warto pamiętać?

Nie bez powodu mówi się, że dwa składniki udanego wesela to dobra oprawa muzyczna i pyszne jedzenie. Przy wyborze menu weselnego warto zatem zatrzymać się na chwilę i zastanowić nieco dłużej nad konkretnym wyborem.

Tekst: Katarzyna Mordalska

Menu weselne: tradycyjne czy nowoczesne?

Od tradycji całkiem uciec się nie da, gdyż na uwadze musimy mieć przede wszystkim naszych gości i zróżnicowanie pokoleniowe. Przystawkę z przegrzebków na pewno doceni najbliższa przyjaciółka, ale niekoniecznie poradzą sobie z nią dziadkowie. Warto więc w pewnym stopniu postawić na klasykę i menu weselne tradycyjne.

Jak jednak pogodzić tradycję z nowoczesnością? Obiad weselny składa się najczęściej z przystawki w postaci zupy i dania głównego. Trudno wyobrazić sobie stół bez tradycyjnych potraw mięsnych, jak roladki, kotlety schabowe czy de Volaille, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by obok nich znalazły się takie propozycje, jak pierś kurczaka zapiekana ze szparagami czy polędwiczki wieprzowe nadziewane wiśniami, podawane z purée z selera. Najlepsze menu weselne to takie, które daje gościom szerszy wybór.

Podobnie sprawy się mają z przystawką, czyli zupą. Tradycyjny rosół można zastąpić kremem z sezonowych warzyw, np. dyni czy kalafiora, a pospolitą grzybową – kremem z kurek lub borowików. Niewielkie modyfikacje są w stanie zapewnić kompromis pomiędzy nowoczesnym menu weselnym, a pożądaną tradycją.

Przeczytaj także: Szyneczki nie przełknie? Wegetarianin na weselu.

 

menu weselne

 

Menu weselne – propozycje

Idąc dalej tropem wyważenia smaków, przedstawiamy przykładowe menu weselne, które może stanowić ciekawą inspirację. W przypadku zupy nie jest to aż tak istotne, gdyż tę część obiadu goście mogą pominąć, ale przy daniu głównym warto pomyśleć o przynajmniej jednej propozycji wegetariańskiej. Zaprezentowane dania układają się od tradycyjnych, do nieco bardziej nowoczesnych.

Propozycje zup:

  • rosół z makaronem,
  • zupa grzybowa,
  • krem z pomidorów z grzankami i serem,
  • krem z kurek z groszkiem ptysiowym,
  • francuska zupa cebulowa.

 

Propozycje dania głównego:

  • schabowy z pieczarkami,
  • kotlet de Volaille,
  • pierś kurczaka w płatkach migdałów,
  • roladki drobiowe z brokułami i serem feta,
  • pieczona kaczka z jabłkami,
  • pieczony filet z łososia z kaparami,
  • gołąbki z kaszą gryczaną i sosem z borowików.

 

Propozycje dodatków:

  • ziemniaki z koperkiem,
  • kluski śląskie,
  • frytki,
  • ryż curry,
  • surówki.

 

Propozycje deserów:

  • puchar lodów z owocami,
  • fondant czekoladowy,
  • panna cotta z sosem malinowym,
  • beza z cytrynowym kremem mascarpone i owocami.

 

Menu weselne na stół

Na stole weselnym nie powinno zabraknąć przystawek i przekąsek. Trudno przygotowywać całe menu z uwzględnieniem jednego czy kilku gości-wegetarian, ale taki bufet to najlepsze miejsce, w którym można przemycić coś z myślą o nich. Bez szkody, a raczej nawet ze smakowym zyskiem dla pozostałych uczestników biesiady. Obok serwowanych na zimno pieczeni – schabu ze śliwką, karkówki w ziołach czy rolady z indyka ze szpinakiem – warto postawić na przykład na gruszkę z serem pleśniowym i orzechami. Obok ryby po grecku pojawić się może tatar z łososia, a tradycyjną sałatkę warzywną świetnie dopełni roszponka z serem ricotta, malinami i dressingiem.

Oprócz tak zwanej zimnej płyty, która również daje szerokie pole do popisu, na stole weselnym powinno wylądować około czterech dań ciepłych, w zależności od tego, ile trwa przyjęcie. Zakłada się, że gorący posiłek serwuje się co trzy godziny. Również tutaj wybór jest nieograniczony, a obok tradycyjnego barszczyku z krokietami, flaczków czy golonki z kapustą, warto rozważyć wybór takich dań, jak ryba w sosie śmietanowym z ziołami, szaszłyki w wersji mięsnej i wegetariańskiej czy wołowina po burgundzku z warzywami.

Nowoczesne akcenty nadadzą menu weselnemu lekkości, o której zawsze warto pomyśleć. W końcu jedzenie w nocy, zwłaszcza tłustych dań, nie jest naturalnym stanem rzeczy dla organizmu, a nikt nie chciałby, żeby problemy z żołądkiem popsuły komukolwiek zabawę. Jednocześnie nowoczesna kuchnia świetnie dopełni tradycyjne dania, których rzecz jasna, nie powinno zabraknąć.

 

menu weselne

 

 

 

Napisz komentarz